Det är kärlek

Jag skulle ta en klunk kaffe, och så gav sötnosen mig en puss på kinden samtidigt. Poff, så hade jag kaffe över hela tröjan.

Men det gör inget. Jag fick ju en puss :)

Mer kritiskt tänkande åt folket!

För alla som passerar Drottningtorget i Göteborg så måste ni spana in en av busskurerna som står intill huset som ska byggas om till hotell!

På utsidan finns försvarsmaktens reklam: "Din bror tycker inte att det är viktigt att upprätthålla fred utomlands" eller något sådant står det på den. Under hade någon själ skrivit:

"Skapar vapen fred?"

Tack, tänkte jag. Skönt att veta att någon mer tänker på det alternativet.

På insidan av samma busskur var det reklam för Rexona deodorant. En modell-smal tjej höll upp armen så att man tydligt såg undersidan och längre ner stod det "Våga vara naturlig". Troligtvis samma person som skrivit på andra sidan (det var i alla fall ett likadant frågetecken) hade ritat ditt hår under hennes armar samt strykit under ordet "naturlig" och gjort ett frågetecken efteråt.

Tack, tänkte jag igen. Jag är så störd (eller ostörd?) av min uppväxt att jag tycker det ser mer naturligt ut med hår under armarna.

Personen som är ansvarig för ovanstående förtjänar en eloge. Om jag träffar denne så ska hen få en stor kram, och om jag är väl förbered en bukett fairtrade-rosor. Jag blir lycklig av att se kritisk tänkande på allmänna platser. På riktigt alltså :)

Kvinnor i historiska filmer

I tidskriften Bang #1 2010 så står Bechdel-testet med:

  1. Filmen har minst två kvinnliga karaktärer.
  2. som pratar med varandra.
  3. om något annat än en man.

 

Som tur klarar båda mina favoritfilmer (Pan:s labyrint och Stardust) testet. Puh! Först när jag läste de tre kriterierna så tänkte jag spontant att det måste ju finnas, men det är faktiskt väldigt få filmer som gör det.

 

Jag har mest funderat över detta i samband med historiska filmer. Om en kvinna är med så är hon någons fru, troförlovade, flickvän eller älskarinna. Hon kan faktiskt vara med utan att vara en mans bihang, men då är det i stort sett alltid någon form av konflikt på grund av att hon är en kvinna. Kriterium 2 i Bechdeltestet uppfylls nästan heller aldrig.

 

Det är inte jätte konstigt kan tyckas, för historiskt sett så är det männen som har haft mest maktpositioner. Men i stort sett ingen historisk film är helt korrekt, utan det ändras för att det ska passa bättre efter budskapet regissören vill förmedla eller för att det ska bli mer dramatiskt. Om man ändå ändrar det som verkligen skedde, varför skulle inte John F Kennedy eller Hitler kunna spelas av en kvinna? Och sätt inte mustasch på dem, och jag bryr mig rent ut sagt inte om deras fruar får bli deras män då.


Operatören 3:s senaste tv-reklam

Har du sett operatörens 3:s senaste tv-reklam? Om inte kommer här en snabb förklaring:

 

En ung, attraktiv kvinna sitter med en gammal mobil i handen på ett café. En grupp med personer går förbi med nya mobiler. Kvinnan tappar sin mobil i marken så att den går sönder. En ung kille vinkar till henne att följa med. Hon går med i gruppen och en gammal man ger henne en ny mobil. Sen kommer information om ett erbjudande från 3.

 

Den här reklamen är så enkel att göra på en genusanalys på att det blir löjligt:

 

Kvinnan på caféet har en gammal mobil.

Kvinnor kan inte teknik.

 

Kvinnan går inte med självmant utan går med efter att en kille vinkat till henne att gå med.

Mannen bestämmer över kvinnan. Kvinnan kan inte tänka själv att hon bör gå med.

 

En gammal man ger en mobil till kvinnan.

Kvinnan är handlingsförlamad, så mannen måste köpa mobilen åt henne.

 

Någon kanske menar nu att det är ju faktiskt ändå kvinnan som är i fokus, men allt hon gör i det korta klippet baseras på vad männen i hennes omgivning gör.


RSS 2.0