Flerdimensionell relationsanalys

Mängden av alla sexuella preferenser uppfattas ibland som en vit massa med heterosexuella parrelationer, och på den finns en del svarta prickar med homo-, bi- och transsexualitet, queer och polyamori. Detta trots att det finns forskning som visar på att det är mer korrekt att betrakta sexuella preferenser längs axlar i flera olika dimensioner.

 

En av de första i modern tid att göra forskning på detta är Kinsey. Under 40-talet och tidigt 50-tal gjorde han mer än 10 000 anonyma djupintervjuer[1] med personer om deras sexuella fantasier och utövande. Han introducerade en skala som går från 0 till 6 där 0 betyder att en person endast är intresserade, i fantasier och utövande, av personer av det andra könet och 6 betyder att en person endast är intresserade av personer av samma kön. Att ligga på 3 innebär att personen är bisexuell och är lika intresserad av män som av kvinnor. Asexuella personer ligger utanför skalan.

 

Enligt Kinsey så hade 37 % av de tillfrågade männen minst en sexuell erfarenhet med en annan man och 13 % av kvinnorna hade minst en sexuell erfarenhet med en annan kvinna. 

 

Tyvärr har jag inte hittat någon liknande forskning som gjorts sedan dess, och därför lägger jag på egen hand till axlar för att anpassa Kinseys resultat till uppfattningar kring kön och relationer som inte var norm i USA på 40- och 50-talet.

 

I sin forskning har Kinsey valt att se personer som antingen män eller kvinnor, som om människor vore binära. Expertpanelen ser att för att inkludera transsexuella, queer och androgyna personer skulle en till skala krävas. Eftersom Kinsey använder en skala från 0 till 6 kan vi också göra det. En person som tillhör 0 känner sig som en man och är fysiskt en man, medan 6 är en person som känner sig som en kvinna och fysiskt är en kvinna. Här har vi bakat ihop det fysiska och det upplevda könet, men det skulle givetvis gå att ha det som två olika axlar.  

 

Dessutom går det att lägga till en skala för hur många personer som man är kär i eller attraherad av samtidigt. Återigen använder vi en skala från 0 till 6, där 0 innebär att man endast är attraherad av en person under hela sitt liv och 6 innebär att man kan vara lika kär i flera personer samtidigt. Däremellan finns bl.a. personer som är kär i en person i taget men flera under sin livstid (1 på skalan) och personer som har en huvudrelation och en eller flera sidorelationer (2-3 på skalan). För de som bara är kär i en person under hela sitt liv eller en person i taget kan denna person vara en själv, d.v.s. narcissism. 

Slutligen vill jag påpeka att en person inte behöver betraktas som en punkt utan kan vara ett område. Dessutom är de flesta personer tidsberoende, det vill säga deras kön, sexuella preferenser och antalet personer de är kära i kan ändras över tid.

 

Läs mer om Kinseys forskning på:
http://www.kinseyinstitute.org/research/ak-data.html#Findings

 
(Ovanstående text är skriven av mig och ursprungligen publicerad i min skoltidning i en relations- och sexspalt som jag och en kompis brukar författa tillsammans. Här är den omskriven till jag-form.)


[1] 5940 kvinnor och 5300 män


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0